Ga naar de inhoud

Najaarstocht 2017

Door Jan Sikkema

Fietsen en eten, een prima stel.

Zaterdag 14 oktober is de najaarstocht verreden. Er werd verzameld bij Marenland recreatie in Winsum. Om 8.00 uur werd er vertrokken. De groep bestond uit 15 personen. Marcel Sikkema was de wegkapitein. Hij had een route bedacht met een tussenstop in Anloo. De afstand zou rond de 100 km zijn. Iets meer dan de afstand die in de aankondiging stond vermeld, namelijk 90 km. Winsum werd verlaten, er werd koers gezet naar Onderdendam, de dorpen daarna waren: Zuidwolde, Groningen, Middelbert, Engelbert, Waterhuizen, via de Westerbroekstermadepolder naar Meerwijck. In De Groeve, na rivier de Hunze, linksaf richting Annen. Aan de rechterzijde was De Hondsrug zichtbaar. Te zien aan een verhoging in het landschap. In Annen aangekomen was die verhoging ook voelbaar, de weg liep iets op. Na een paar kilometer reden we Anloo binnen.

De tussenstop, Hotel restaurant De Koningsherberg, werd bereikt. Er waren 54 kilometers weggewerkt. De bestelling werd opgenomen. Koffie/thee en natuurlijk een stuk appelgebak. Met of zonder slagroom. In deze pauze werd er gezellig met elkaar gepraat. Er kwam nog een groepje wielrenners binnen. Het waren leden van TFC de Windhappers. Cor van Leeuwen was één van hen. Een verdienstelijk amateurwielrenner die oa de ronde van Groningen en de Omloop van de Veenkoloniën heeft gewonnen. Een 2e kop koffie/thee werd besteld. Het sein werd gegeven om te vertrekken voor de terugreis. De fietsen stonden nog geduldig te wachten op hun berijders(sters). De rit werd vervolgd, het ging richting Gasteren. De omgeving werd bosrijker. De wind kreeg daardoor minder vat op de groep. In Gasteren rechtsaf naar Oudemolen. Daarna volgden de dorpen: Zeegse, Tynaarlo, Eelde, door de Onlanden naar de Peizermade, Vierverlaten, Slaperstil, Dorkwerd, de muur van Oostum, Krassum, Garnwerd. Winsum kwam in het zicht. Er werd nog een sprint in gezet om als eerste aan te komen in Winsum. De winnaar is bij mij onbekend. Bij Marenland Recreatie werd afscheid genomen. Een aantal zouden die avond nog aanschuiven aan het buffet. Het was een mooie route en er werd sociaal gereden. Een mooi voorbeeld hoe te rijden met een groep mensen met een verschillend fietsconditie. Voor herhaling vatbaar.

Om 19.00 uur stond er een chinees buffet klaar in de kantine van de Vereniging Winsumer Ijsbaan. Een groep van ca.20 personen was aanwezig. Het was een smakelijke maaltijd. Er werd door velen dan ook voor de 2e keer een bord vol geschept. Er werd gezellig gepraat en de tijd vloog voorbij. Het werd tijd om huiswaarts te gaan. Heb een leuke dag beleeft. Fietsen en eten, een prima stel!

Word lid en fiets met ons mee door Winsum en omgeving!

Lid worden