Ga naar de inhoud

NK Toerfietsen 2015

Door Theo Sikkema

Twee hoofdprijzen in de loterij winnen is teveel gevraagd.

Het was één van de mooiste zaterdagen van het jaar, de 29e augustus. De dag van het NK Toerfietsen georganiseerd door RTC Veluwerijders uit Dieren. De Veluwezoom is prachtig om doorheen te fietsen, maar om dit ook in het vooraf opgegeven gemiddelde te doen was voor de ploeg van TFC Winsum te lastig.

Op vrijdag 28 augustus togen Klaas Smith, Siep Brink, Jan en Theo Sikkema naar Dieren.  Wim Jansen, Reinder Pettinga met aanhang maakten er een gezellig weekend van op Camping Boslust. Jacob Hazekamp en zijn vrouw Gretha waren op donderdag al afgereisd en zaten in een gezellige blokhut vlakbij de start en finish op een zeer modern sportcomplex van Dierense Boys en VV Dieren. Peter Sijbolts kwam zaterdagochtend. Terwijl Reinder met schoonpa Wim en de aanhang gingen shoppen in Arnhem konden Klaas, Siep, Jan en Theo het natuurlijk niet laten om vrijdagmiddag even twee uurtjes de benen los te trappen. Jan had een route uitgezet om via Loenen en de Emmapyramide op de Posbank uit te komen.  Daar konden we via de Iphone van Theo Dafne Schippers live wereldkampioene op de tweehonderd meter zien worden. Met het af en toe raadplegen van de teller kwamen we na 54 kilometer uit op 23,9. Twee tiende boven het gewenste resultaat.

Dat beloofde veel voor zaterdag. Na gezellig samen gegeten te hebben ging ieder zijns weegs. De vier heren zonder aanhang verbleven in een prettig bed en breakfast in Dieren, waar we Bert-Jan Lindeman de rit in de Vuelta zagen winnen en ’s ochtends een vorstelijk ontbijt voorgeschoteld kregen bij een fraai opkomende zon. Kortom de voorbereiding verliep voorspoedig. En zo gingen we ook richting de start. Peter was mooi op tijd, dus we waren compleet. Gretha wenste ons succes en om 9.22 uur gingen we op pad. Achteraf bleek voor een tocht van 103 kilometer verdeeld over vier segmenten. In het eerste stuk zat vanuit Loenen al een behoorlijk stuk bergop en het bleek gedurende de dag dat op gevoel niet te corrigeren is hoe hard je dan bergaf moet rijden. Dat is kort samengevat de reden waarom we uiteindelijk slechts 21e geworden zijn.

Temeer omdat na de pauze terug in Dieren de route steeds meer obstakels opwierp. De Posbank van twee kanten en het nodige klimwerk in de buurt van Rozendaal en Velp zorgden ervoor dat het gevoel van ritme totaal geëlimineerd werd. We hebben het beste ervan gemaakt, maar een totale afwijking van ruim dertien minuten te langzaam bracht ons niet op het podium. Als we in de afdalingen zes minuten sneller gereden hadden, was het klaar geweest. Als telt echter niet. Tijdens de verloting in aanloop naar de prijsuitreiking haalde Gretha de hoofdprijs wel binnen. Ze ging met een mooie mountainbike terug naar Warffum. Deze prijs winnen was misschien nog wel moeilijker dan Nederlands toerfietskampioen worden, maar niet minder leuk.

Dit NK in Dieren kon de vergelijking met een loterij echter ook ruimschoots doorstaan. Dat wordt ook ondersteund door de uitslag van alle teams. Er viel geen regelmaat in te ontdekken. Vaak wint de gelukkigste en dat was dit jaar zeker zo. Het belangrijkste is echter dat we met elkaar twee hele gezellige dagen gehad hebben en dat is zo mogelijk veel waardevoller dan het winnen van deze loterij.

Word lid en fiets met ons mee door Winsum en omgeving!

Lid worden