Ga naar de inhoud

TFC Winsum viert 40-jarig jubileum

Door Harro Hofman

TFC Winsum viert haar 40-jarig jubileum

Afgelopen zaterdag heeft de Toer- en Fietsclub Winsum haar 40-jarig jubileum gevierd. Vanwege corona moest het feest helaas enkele maanden uitgesteld worden maar kon nu eindelijk doorgang vinden. Het programma werd ’s middags afgetrapt met een toertocht van circa 80 kilometer door het mooie Groningerland. Na afloop kon men in het clubhuis deelnemen aan de BBQ onder muzikale begeleiding van een DJ. De grote opkomst bevestigde maar weer eens dat het de TFC Winsum voor de wind gaat.

Oprichting

De TFC Winsum werd op 6 juli 1981 opgericht onder de vlag van de Nederlandse Rijwiel Tour Unie. De nieuwbakken vereniging stelde zich ten doel, zoals de statuten mooi verwoorden: “het beoefenen van de wielersport in de ruimste zin des woords.” De roep om wielrennen in clubverband werd eind jaren ’70 steeds luider. Dat beeld werd bevestigd nadat er massaal gehoor werd gegeven aan een oproep hiertoe in de Winsumer Wiekslag begin ’81. Ruim 25 fietsfanaten melden zich op 6 juli van dat jaar in het plaatselijke Café-Restaurant ‘De Gouden Karper.’ Na enige toelichting werd er een bestuur verkozen en was de Toer- en Fiets Club Winsum een feit.

Clubkleding en sponsoring

Om clubgevoel en de saamhorigheid te benadrukken werd gekozen in clubkleding te rijden. Voor de aanschaf en sponsoring werd Tweewielerhuis Gerrit Poort bereid gevonden. De keuze viel op een oranje fietsshirt met groen-wit-groene band onderaan en de opdruk ‘TFC Winsum’ op de borst. Dit alles gecompleteerd met een zwarte koersbroek. Na enkele jaren werd garnalenverwerker Heiploeg hoofdsponsor en reden ruim 120 fietsers in het beroemde Heiploeg ‘garnalenshirt,’ uitgevoerd in wit, blauw en rood. Daarna volgden nog enkele andere sponsors waaronder Bikecenter Dik uit Groningen en verzekeraar Univé. Sinds 2018 is er bewust gekozen om van sponsoring af te zien en rijdt men in het huidige donkerblauwe clubtenue met witte en ronde accenten en uiteraard de Groninger vlag.

Winsumer Wierdentocht

Halverwege de jaren ’80 ontstond vanuit de club het idee om een toertocht te organiseren. Een tocht waarbij het mooie Groninger wierdenland centraal moest staan. Ideeën en plannen werden uitgewerkt in een draaiboek. Na goedkeuring zag, de inmiddels vermaarde, Winsumer Wierdentocht in 1986 het levenslicht. Een kwalitatief hoogwaardig evenement dat door een onvermoeibare groep vrijwilligers al 34 keer succesvol werd georganiseerd. Een klassieker die jaarlijks op vele honderden fietsfanaten mag rekenen. De WWT is daardoor niet meer weg te denken van de toerkalender van de Nederlandse Toer- en Fiets Unie (NTFU). En daar is de Winsumer vereniging met recht trots op.

Heden en toekomst

Alles met elkaar kan geconcludeerd worden dat de Winsumer wielervereniging na ruim 40 jaar nog steeds springlevend is en een mooie toekomst tegemoet gaat. Dit bevestigd door het gestaag groeiende ledenaantal en de goedbezochte trainingsavonden, ‘social rides’ en gezamenlijke deelnames aan voorjaarsklassiekers, cyclo’s en monumenten. Bij elkaar is de TFC Winsum verworden tot een hechte fietsclub waar gezelligheid en sportieve uitdagingen al ruim 40 jaar samengaan.

Word lid en fiets met ons mee door Winsum en omgeving!

Lid worden