Activiteiten van de TFC Winsum georganiseerd door de toercommissie.

 

Snerttocht

De Snerttocht werd gereden op 27 februari onder zeer goede omstandigheden.
Het was droog en niet koud. Na het ophalen van de huurfietsen bij Egberts zijn we doorgereden naar Noord Sleen om daar de vaste ATB route te rijden.
Dit parcours voert bijna volledig over single-tracks door het bos en kent een zeer uitdagend stuk bij de recreatieplas de Kibbelkoele. Voor de minder geoefende mountainbiker is er ook een route om de moeilijke stukken heen.
Toch durft iedereen het aan om de steile klimmetjes en de spannende afdalingen te nemen. Aan het eind van de dag hebben we ruim 37 km door het bos afgelegd.
Behalve een nat pak voor een van de deelnemers verliep alles zonder problemen.
De Snert smaakte na afloop heerlijk. Alle deelnemers waren het er over eens dat het weer een geslaagde Snerttocht was .Fietsers: Sjors, Reinder, Jan, Martin, Max, Daan, Eddy en Marcel.

 

Tweedaagse Sauerland

Ook dit jaar stond er in mei (27 tm 29 mei) weer het trainingsweekend in Winterberg op het programma.
Het is al het 3e jaar achter elkaar dat we de prachtige omgeving van het Sauerland opzoeken om in de heuvels te trainen.
Het begint al op een traditie te lijken. Onder leiding van trainer Eppe doen we op de eerste dag een verkenning van zo'n 60 km.
Na 4 uur in de auto is het lekker om de benen te laten werken. Het is direct al lekker klimmen. Ruim 900 hoogtemeters.
Op dag 2 beginnen we 's ochtends met een klimtraining. In paren van 2 met ongeveer hetzelfde niveau doen we een soort intervaltraining bergop.
Zo komen we in 30 km alweer aan ruim 650 hoogtemeters. 's Middags staat er een toertocht op het programma. We rijden 65 km met net over de 1000 hoogtemeters.
De regen is een klein beetje spelbreker. Een paar kilometer voor de koffiestop begint het te regenen en als we binnen zitten komt het met bakken uit de lucht.
We hebben geen haast en doen een bakje koffie extra. Als we weer weggaan is het zo goed als droog.
Op de slotdag doen we nog een ronde de andere kant op van 51 km met bijna 700 hoogtemeters.
Doordat we op de top van elke heuvel op elkaar wachten is het voor een ieder op zijn eigen tempo goed vol te houden.
Op elk niveau vormen zich groepjes of tweetallen zodat je nooit alleen rijdt.
Zoals elk jaar was alles weer keurig geregeld door Eppe. Een heerlijk zorgeloos weekend fietsen in een fantastische omgeving. Fietsers:, Gosse, Sjors, Jan, Eddy, Martin, Harro, John, Albert, Gert, Xander, Oene en Marcel.

 

Poldertocht

Dit jaar hadden we als toercommissie het plan bedacht om een oude tocht nieuw leven in te blazen. De poldertocht.
Helaas was het weer spelbreker en zeiden er een aantal deelnemers af. Dat was te begrijpen. In de stromende regen reden we weg.
Via wegen waar veel fietsers anders nooit langsrijden, fietsen we via de Westpolder richting Noordpolderzijl. Daar is naast koffie ook meteen gelegenheid om de lekke band van Reinder te vervangen.
De terugreis rijden we richting de Eemshaven. Door een onweersbui korten we de route iets in en fietsen we via Rottum en Stitswerd weer terug.
Ondanks het weer was het een leuke gelegenheid voor diegene die niet regelmatig met de trainingen meegaat een keer mee te fietsen Fietsers: Frits, Gosse, Jaap, Oene, Reinder, Martin en  Marcel.

 

Tijdrijden in Roodehaan

Op zaterdag 20 augustus werd de tijdrit van 26,1 km gereden in Roodehaan.

Na eerst gezellig met elkaar koffie te hebben gedronken op de camping van  Roodehaan, werd een aanvang gemaakt met het rijden van de 26,1 km lange tocht. Marcel en John hadden de tocht al uitgezet. De omstandigheden waren prima. De te verwachten gemiddelde snelheden werden opgegeven en de grote groep van  18 personen werd om de minuut weggestuurd door Jan en Henk.

De verschillen in de te rijden gemiddelde snelheid waren groot. De renner met het minste gemiddelde mocht als eerste starten en met de hoogste als laatste.

Dat het voorspellen van de gemiddelde snelheid een moeilijk iets is, bleek wel toen iedereen weer de finish had gehaald en de balans kon worden opgemaakt.

De kampioen van dit jaar werd Eddy Lanting met een verschil van  slechts 1 seconde met een gemiddelde snelheid van 34 km per uur. Een hele knappe prestatie.  Een verslag met foto van dit evenement heeft ook in de Ommelander Courant gestaan

 

Najaarstocht

Zaterdag 1 oktober was de najaarstocht van de Toer en Fietsclub Winsum.  

Het vertrek was om 9.30 uur bij camping Marenland. Na ruim twee uur fietsen, waren we gearriveerd bij Herberg van Es in Roderesch.  Het is gebruikelijk om tijdens de najaarstocht de koffie met appelgebak te nuttigen in het café waar de woensdagmiddag seniorenfietsgroep de lekkerste appelgebak heeft genuttigd.  Dit jaar was dat dus Herberg van Es in Roderesch. Na de koffie met inderdaad heerlijke apfelstrudel werd aan de terug tocht  begonnen. Deze ging via Roden, Peize, Dorkwerd  en  Oostum naar Garnwerd. In Garnwerd werd nog even een tussenstop gemaakt bij Garnwerd aan Zee een van  onze kleding sponsoren. Na een tocht van 85 km arriveerde de groep van 8 personen  weer in Winsum. We konden terugkijken op een mooie droge tocht. Iedereen in de groep had wel een stuk in de route waar hij voor het eerst was langsgereden.  Dit verslag met een foto heeft ook in de Ommelander Courant gestaan

De toercommissie

 

John, Marcel en Henk